Verkeersborden

Traditionele verkeersborden zijn vervangen door duurzame varianten.

Verkeersborden

Er is gekozen om al het wegmeubilair biobased toe te passen, zowel langs de rijbaan als het fietspad. De traditionele verkeersborden, gemaakt van aluminium, zijn bijvoorbeeld vervangen door twee duurzame varianten: bamboe en bioplastic. De bamboe verkeersborden van de HR Groep (ontwikkeld in samenwerking met MOSO International BV: bamboeleverancier) zijn vervaardigd uit gelamineerde bamboestroken. Deze gelamineerde borden zijn duurzaam, kraswerend en hebben weerstand tegen breuk of vervorming. Bamboe absorbeert grote hoeveelheden CO2 en de eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van hardhout.

De afmetingen en vormgeving van de biobased verkeersborden zijn conform de eisen en richtlijnen van normale verkeersborden. De kleur is bruin (houtkleur) en de dikte van het materiaal is 20mm. Dit is gelijk aan het traditionele aluminium bord, echter met het verschil dat een bamboe verkeersbord een solide plaat is. De bamboe verkeersbordpalen zijn nu nog vierkant van vorm en de ontwikkeling zal naar ronde palen gaan. Daarna zullen ze in de Biobased Proeftuin geplaatst worden.

Bioplastic verkeersborden

De verkeersborden én verkeersbordpalen van Natural Plastics zijn vervaardigd uit granulaat, dat gemaakt is van suikerriet dat minimaal 98% biobased is. De verkeersborden en verkeersbordpalen zijn wel biobased, maar niet afbreekbaar. De chemische eigenschappen van het suikerriet zorgen ervoor dat het materiaal niet afbreekt. Mochten de bioplastic borden en palen niet meer bruikbaar zijn, dan kunnen ze tot granulaat worden gemalen. Dit granulaat is geschikt om opnieuw technische producten te vervaardigen, dit maakt de borden 100% recyclebaar. 

De verkeersborden hebben een dikte van 10mm. De afmetingen en vormgeving van de borden zijn conform de eisen en richtlijnen van normale verkeersborden. De kleur van het bord is wit. Verder is er gebruik gemaakt van de gangbare folies conform de ERBI. De bioplastic verkeersbordpalen zijn nog niet geschikt voor plaatsing in de Biobased Proeftuin. Tijdens de ontwikkeling is gebleken dat deze krom trekken. Een verbeterde variant is in ontwikkeling.

Bioplastic bermplanken

Op verschillende locaties binnen de proeftuin worden bermplanken in twee varianten (bioplastic en natuurvezel) geplaatst. De bermplanken zijn vervaardigd uit granulaat, dat gemaakt is van suikerriet dat minimaal 98% biobased is. De bermplanken zijn biobased, maar niet afbreekbaar. De chemische eigenschappen van het suikerriet zorgen ervoor dat het materiaal niet afbreekt. 

De bioplastic bermplanken hebben een dikte van 5mm, hebben de afmetingen van een standaard bermplank en zijn voorzien van een reflector conform standaard bermplanken. Het oppervlak van de bermplank is glad afgewerkt en de kleur is wit. De sheets waaruit de bermplanken worden gemaakt zijn flexibel, dus logischerwijs zijn de bermplanken dat ook. De bermplanken zullen bij een aanrijding meebuigen en mogelijk afbreken. Wanneer dit het geval is, zullen we de betreffende bermplanken vervangen.

Natuurvezel bermplanken

De natuurvezel bermplanken zijn vervaardigd uit granulaat. Dit granulaat bestaat voor 50% uit natuurvezels, geproduceerd uit bermmaaisel en voor 50% uit gerecycled kunststofoud tuinmeubilair granulaat. Deze combinatie resulteert in een materiaal dat voldoet aan de gestelde eisen. Door de toevoeging van grasvezels heeft het materiaal een natuurlijke uitstraling. De natuurvezel bermplanken zijn biobased, maar niet afbreekbaar.  

Een bermplank is 120 cm lang, 9 cm breed en is 3 cm dik. Daarmee heeft de bermplank een gewicht van bijna 3 kg en vormt het een duurzaam alternatief voor de traditionele bermplank van kunststof. De hoeken zijn in verband met de verkeersveiligheid afgerond. Door de combinatie van grondstoffen heeft de bermplank een crèmekleurig uiterlijk, waardoor deze goed past in de natuurlijke omgeving. Aan beide zijden van de plank zitten uitsparingen om de reflector verdiept te kunnen plaatsen. Deze reflector is conform de traditionele bermplanken. De bermplanken zullen bij een aanrijding meebuigen en mogelijk afbreken. Wanneer dit het geval is, zullen we de betreffende bermplanken vervangen. 

Bioplastic hectometerborden

De bioplastic hectometerborden worden in één variant binnen de Biobased Proeftuin geplaatst. De hectometerborden zijn vervaardigd uit granulaat, dat gemaakt is van suikerriet dat minimaal 98% biobased is. De hectometerborden zijn biobased, maar niet afbreekbaar. De chemische eigenschappen van het suikerriet zorgen ervoor dat het materiaal niet afbreekt. 

De hectometerborden hebben een dikte van 5 mm en de afmetingen en vormgeving zijn conform de eisen en richtlijnen. De bioplastic hectometerborden worden geplaatst in het standaard stalen frame met paal en de kleur van het bord is wit. Verder worden ze voorzien worden van een sticker met reflector.