Diverse biobased producten

De Biobased Proeftuin bevat veel verschillende biobased producten. Lees hieronder welke materialen hier allemaal voor zijn gebruikt.

Hekwerk

Evenwijdig aan het fietspad is er langs het ruiterpad een biobased hekwerk geplaatst. Dit ruiterpad is gelegen tussen de paardenoversteek bij Horse Paradise en het zuidelijker gelegen pad dat het Amsterdamse Bos in gaat. Het hekwerk is van Millvision en is vervaardigd uit biocomposiet. Biocomposiet is composiet-materiaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het bestaat uit plantaardige vezels gebonden door een hars. Het hekwerk bestaat uit groenige biocomposiet plantpalen en licht bruine biocomposiet planken.

Zitbank

Er is destijds een zitbankje van bermgrasvezels met 50% natuurvezel geplaatst nabij de bushalte in de Biobased Proeftuin. Echter zijn de zitbankjes tijdelijk vervangen voor bermplanken van gerecycled plactic. De ontwikkeling van de biobased bermplanken gaat verder. De nieuwe versies worden op termijn geplaatst.

Faunaraster

Het faunaraster is in één variant op vier locaties in de Biobased Proeftuin geplaatst. Het faunaraster is vervaardigd uit granulaat dat gemaakt is van suikerriet, wat minimaal 98% biobased is. Het is wel biobased, maar niet afbreekbaar. De chemische eigenschappen van het suikerriet zorgen ervoor dat het materiaal niet afbreekt. Het scherm is gemaakt van bioplastic en heeft een dikte van 3mm en is 500mm hoog. De kleur van het scherm is donkergrijs. De palen hebben een lengte van 650mm en een diameter van 40mm. Het faunaraster wordt verstevigd door bioplastic paaltjes.

Noppenplaat

De bioplastic noppenplaten worden toegepast in de middengeleider van de Bosrandweg, gelegen aan de noordkant van het kruispunt Bosrandweg – Rietwijkeroordweg. De noppenplaten zijn vervaardigd uit granulaat, wat wordt gemaakt van ethanol. Dit is gemaakt van suikerriet dat minimaal 98% biobased is. De noppenplaten zijn biobased, maar niet helemaal afbreekbaar. De chemische eigenschappen van het suikerriet zorgen ervoor dat het materiaal niet afbreekt en dus geschikt is voor toepassing als verharding. 

Markering

De wegmarkering die binnen de Biobased Proeftuin is aangebracht, bestaat uit Thermoplast Fabiola. Deze thermoplast bestaat uit bindmiddelen die zijn gemaakt van natuurlijke harsen. Deze natuurlijke harsen zijn afkomstig uit bomen en vervangen de synthetische hars die gebruikt wordt als bindmiddel in normale thermoplastische markering. De gebruikte natuurlijke harsen zijn niet in Nederland verkrijgbaar en zijn geïmporteerd uit Duitsland en China. De thermoplast wordt geproduceerd met groene energie en windenergie. Zowel de figuratie als de belijning is volledig dekkend aangebracht in een laagdikte van 3mm. 

Informatiebord

Het biobased informatiebord staat nabij de bushalte bij de kruising met Rietwijkeroordweg. Het informatiebord is vervaardigd uit WPC-foam, waarin 20% biomassa is verwerkt. Het bord is biobased, maar niet afbreekbaar en is geproduceerd door middel van plaatextrusie. Het bord heeft een dikte van 18mm en de afmetingen zijn 2440 x 1220 mm. De kleur van het bord is wit. Op het bord is een sticker geplakt met daarop nadere informatie over de Biobased Proeftuin.

Publieksinformatiepunt

Het Publieksinformatiepunt (PIP) heeft van half februari 2019 tot half oktober 2019 op de parkeerplaats van het Schinkelbos gestaan. Dit Informatiepunt was een Tiny House, gemaakt van ecoboard. Het bestond uit 30% restmaterialen van agri- en tuinbouw. De afmetingen van het huisje waren 7,3 x 3,3 meter. Het PIP-huisje is vervolgens afgebroken en deze onderdelen kunnen op een andere plek weer tot een Tiny House gemaakt worden.