Natuurlijke materialen

Veel wegen in Nederland worden nog op de traditionele manier gebouwd. Hiervoor zijn fossiele brandstoffen nodig. Door vernieuwend te bouwen met biobased materialen wordt de schaarste van grondstoffen tegengegaan. In de Biobased Proeftuin langs de N231 worden verschillende materialen getest. Zo vindt u er bijvoorbeeld bankjes met miscanthusgras, verkeersborden van bamboe en asfalt met verschillende natuurlijke oliën.

Miscanthusgras

Miscanthusgras is een grassoort die wordt verbouwd in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. In de Biobased Proeftuin gebruiken we dit gras als grondstof voor het versterken van het beton. De grasvezels zijn zodanig klein dat ze bijna niet zichtbaar zijn in onze betonproducten. In de proeftuin is miscanthusgras verwerkt in prefabvorm en in het beton van het fietspad, de faunapassage, de grasbetontegels en de bankjes.  

Bamboe

Bamboe komt in uiteenlopende klimaten voor, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Bamboe groeit vaak heel snel en kan tot 35 meter hoog worden. Het is daarom een goede grondstof voor verschillende toepassingen. Daarnaast is bamboe makkelijk weersbestendig te maken. In de proeftuin is bamboe verwerkt in de verkeersborden en verkeerspalen.

Suikerriet

Suikerriet is een cultuurgewas dat op plantages wordt gekweekt voor onder andere rietsuiker. Suikerriet wordt in deze Biobased Proeftuin gebruikt als middel voor verschillende chemische processen en wordt verwerkt tot biobased PE-granulaat. Hieruit produceren we verschillende niet- afbreekbare bioplastic toepassingen. In de proeftuin is suikerriet verwerkt in de verkeersborden, de verkeerseilanden, de lichtmasten en de lichtmastbeschermers.

Hars

Hars zit in naaldbomen. Dit plakkerige goedje komt vrij bij de productie van papier en is ideaal voor het binden van grondstoffen. Het asfalt ‘plakken’ we aan elkaar met bitumen, normaal gebruiken we daar fossiele brandstoffen voor, maar in de Biobased Proeftuin testen we verschillende harsen als bindmiddel. In de Biobased Proeftuin is hars verwerkt in de lichtmasten, de wegmarkering en in het bindmiddel van asfalt.

Bermgras

Bermgras is een grassoort die je ziet groeien in bermen langs de weg. Na het maaien van het bermgras wordt het vermalen tot vezels. Deze bermgrasvezels versterken onze biobased producten. In de Biobased Proeftuin is bermgras verwerkt in de bermpaaltjes en als het groene alternatief voor strooizout. Grass2Grit is een circulair concept waarbij bermgras wordt omgezet in grassap en grasvezels. Het sap wordt gebruikt als gladheidsbestrijding, de vezels voor wegmeubilair.

Pyrolyse-olie

Pyrolyse-olie zit in beukenbomen. Deze olie wordt aan de bomen onttrokken door het beukenhout onder hoge temperatuur en onder druk te verhitten. Het wordt aan het bindmiddel voor asfalt toegevoegd, om biobased asfalt te maken.  In de Biobased Proeftuin is pyrolyse-olie verwerkt in het bindmiddel van het asfalt.